>
Новина
Опубликовано15.04.2024

25-річчя серії LEGO Star Wars: як це було?

Новость
Опубликовано, 15.04.2024

Щороку 4 травня у світі святкують День Зоряних Війн, або ж День Люка Скайвокера. Свято походить зі словозміни у легендарному вислові "May the Force be with you", яке фанати жартівливо перекладають як "Нехай буде з вами четверте травня". Однак, цей рік і, відповідно, святкування є особливими, оскільки у 2024 році відзначають 25-річчя з моменту запуску серії LEGO Star Wars. Спеціально до цієї дати пропонуємо дізнатися більше про серію, яка за час свого існування встигла наробити багато галасу.

Що представляє собою серія LEGO Star Wars?

Конструктори даної серії засновані на подіях франшизи "Зоряні війни", яка включає не тільки оригінальні фільми, але також доповнення у вигляді мультфільмів та серіалів. Вперше про запуск було оголошено на Північноамериканському міжнародному ярмарку іграшок у 1999 році. Подія була прив’язана до виходу нового фільму "Зоряні війни: Прихована загроза" і початково серія була розрахована на 9 років, однак поступово була продовжена аж до 2032 року. Серед представлених наборів є кораблі, сцени битв, збільшені версії відомих персонажів тощо.

Хвилинка статистики: з моменту запуску серії було випущено близько 1000 наборів, 1500 мініфігурок і їхня кількість постійно збільшується. Співпраця також поширилася на ігри та мультфільми.

Якими були перші набори серії?

Перші комплекти серії ЛЕГО Зоряні війни стали доступними для фанатів у жовтні 1999 року. Серед перших наборів виявились:

  • LEGO Star Wars Винищувач СІД і Y-wing (7150);
  • LEGO Star Wars Спідербайки (7128);
  • LEGO Star Wars Сніговий спідер (7130);
  • LEGO Star Wars Лендспідер (7110).

Наразі всі вони є раритетними, недоступними для купівлі і зберігаються у приватних колекціях. Ці набори одразу задали стандарт наборів серії — цікаві космічні кораблі, позаземні засоби пересування, мініфігурки персонажів з екрану. Мине багато років, кораблі стануть більш деталізованими, у засобів пересування з’явиться більше функцій, мініфігурки відмовляться від жовтих голів, однак серія як і раніше буде тішити своїх прихильників.

А чи знали Ви…?

Рухаємось далі, адже за 25 років серії є чим похвалитися. Кожен з наборів серії LEGO Star Wars має чим здивувати, проте говорячи про серію в цілому, ми виділяємо 7 найбільш цікавих фактів.

  1. Серія змінила формат мініфігурок для всього конструктору. До 1999 року абсолютно всі мініфігурки мали ідентичні голови. Однак з появою наборів серії ЛЕГО Зоряні Війни, виникла потреба у змінах, оскільки багато космічних персонажів було неможливо відтворити зі стандартною деталлю. Тож, у 1999 році були представлені нові скульптуровані голови, а першою такою мініфігуркою став Джа Джа Бінкс. Точно так само, Йода та Евоки стали одними з перших мініфігурок, які отримали короткі ноги.
  2. В світі існують мініфігурки C-3PO з 14-каратного золота. Протягом багатьох років компанія ЛЕГО у різні способи відзначає пам’ятні дати. Золоту мініфігурку C-3PO було створено у 2007 році, до 30-річчя Зоряних війн. Всього їх було 5 штук і вони були випадковим чином додані у коробки замість звичайних мініфігурок. Деякі з них наразі продаються за понад 200 тисяч доларів США.
  3. Мініфігурки серії потрапили до Книги рекордів Гіннеса. У 2019 році у Чикаго був створений найбільший в історії дисплей мініфігурок — штурмовиків серії LEGO Star Wars. Кінцева кількість мініфігурок склала 36 440, зайнявши площу приблизно 6 на 6 метрів у формі знакового шолома штурмовика. На створення дисплею було витрачено близько 38 годин. Рекорд був засвідчений однією з суддів — Крістіною Флаундерс Конлон.

  1. Перша ліцензійна серія. До моменту об’єднання з Lucasfilm, компанія ЛЕГО створювала серії та випускала набори виключно на основі власних ідей. Тож, коли у 1999 році було домовлено про партнерство з кінокомпанією, серія стала першою подібною в історії конструктору.
  2. Набори серії тестувались у сауні. Будь-який набір, який виробляється компанією ЛЕГО, проходить тест на відповідність стандартам якості. Один з етапів — використання печей, щоб перевірити стійкість до температури та яскравого світла. Однак коли у 2007 році розроблявся набір LEGO Star Wars Millennium Falcon (10179), вражаючі 84 сантиметри в довжину не помістились у жодну з печей. Саме тому розробникам довелося помістити корабель у сауну на цілий день, щоб бути певними у його якості.
  3. Збірний корабель серії тривалий час утримував звання "найбільшого". Один з наборів, який у свій час був найбільшим серед усіх наборів конструктору — LEGO Star Wars Сокіл тисячоліття (75192). Його довжина сягає солідних 84-х сантиметрів, а наповнений цей велет 10 мініфігурками персонажів. Існує навіть окремий рекорд, занесений у Книгу рекордів Гіннеса — найшвидший час його збірки 2 години 51 хвилина (і це при тому, що у процесі було задіяно 4 людини).
  4. Всі події в одному наборі. Набори серії часто тішать своїх фанатів масштабом і кількістю мініфігурок. Однак серед них особливо виділяється LEGO Star Wars Зірка Смерті (75159). 24 мініфігурки, дроїди і 3 поверхи з кімнатами дозволяють фанатам відтворити майже кожну окрему сцену, що відбувається на Зірці Смерті.

Чи отримувала серія ЛЕГО Зіркові війни нагороди? 

З 1999 року дана серія неодноразово була визнана як фанатами, так і виробниками іграшок, не рахуючи вже Книги рекордів Гіннеса. Наприклад: 

  • У 2006 році американська Асоціація іграшок визнала LEGO Star Wars "Іграшкою року".
  • У 2009 році LEGO Star Wars Печера Вампи на планеті Хот (8089) отримала нагороду "Іграшка мрії" в категорії "Хлопчики" від Асоціації продавців іграшок.
  • У 2018 році набір LEGO Star Wars БіБі - 8 (75187) отримав нагороду "Іграшка року", а також "Конструкторська іграшка року".
  • У 2022 році конструктор LEGO Star Wars AT-ST™ на Готі (75322) отримав нагороду "Іграшка мрії" у категоріях "Фаворити фільмів" і "12 найкращих іграшок на Різдво 2022" від Асоціації продавців іграшок.

І це далеко не всі нагороди, адже майже щороку мінімум один з наборів серії здобуває перемогу у численних номінаціях.

Що вже відомо про святкування цього року?

В першу чергу компанія ЛЕГО вирішила відсвяткувати ювілей випуском святкових наборів. До тих, що вже з’явились у продажу належать:

Окрім пам’ятних сцен та персонажів, кожен з них містить святкову деталь з R2-D2 та принтом 25-річчя серії. Однак це далеко не всі запропоновані цьогорічні набори, тому слідкуйте уважно за новинками.

Також фанати з усієї галактики були запрошені взяти участь у "25-му кінофестивалі". З 1 березня по 22 квітня потрібно було втілити будь-яку ідею з конструктором серії LEGO Star Wars і завантажити на офіційний сайт. Головна вимога — він мав тривати 25 секунд. З деякими відео вже можна ознайомитись на сайті, а згодом вони будуть завантажені на ютуб.

Колись давно у далекій-далекій галактиці було створене партнерство між кінокомпанією Lucasfilm та компанією-виробником конструктора ЛЕГО. І через 25 років з цього моменту, настав час задати питання — це багато, чи мало? Для серії LEGO Star Wars — це ціла епоха, сповнена захопливих пригод, епічних битв і безмежної фантазії. За цей час серія здобула мільйони шанувальників по всьому світу, адже вона дає можливість кожному відчути себе частиною легендарної саги. Від Зірки Смерті до Татуїну, від дуелі на світлових мечах на Мустафарі до битви на Генозисі — всі знакові події доступні до відтворення разом з комплектами серії.

Щоб придбати набори серії ЛЕГО Зоряні Війни за доступною ціною, не потрібно летіти на іншу планету, достатньо відвідати магазин Constructors у Києві або ж зробити замовлення через сайт. 

Відсвяткуйте ювілей новим набором і нехай буде з вами сила!